SKUTKI GLUTATION PRZYCZYNY.
Definicja Glutation co oznacza. Czym jest bardzo mocny związek chemiczny, w sporych ilościach.

Czy przydatne?

Definicja Glutation

Definicja z ang. Glutation, z niem. Glutathion.

Co to jest Glutation: Glutation - to jest bardzo mocny związek chemiczny, w sporych ilościach wytwarzany poprzez nasz organizm, jest on przeciwutleniaczem, złożona jest z trzech aminokwasów (cysteiny, glicyny, kwasu glutaminowego).
Jego zadaniem jest:
- wychwytywanie i unieszkodliwianie wolnych rodników
- usunięcie z organizmu toksycznych związków chemicznych pochodzących z zanieczyszczeń powietrza
- zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy
- zapobiega stworzeniu zaćmy i innych chorób powodujących niedowidzenie
- wzmacnia układ immunologiczny
Aby glutation powstał poza podanymi wyżej aminokwasami potrzebny jest jeszcze pierwiastek śladowy selenu, gdy jest go za niewiele nie wytwarzamy wystarczających ilości glutationu.
Innymi powodami niedoboru glutationu są:
- starzenie się
- ciążka dolegliwość, przeziębienie, zranienie (w tym czasie powstaje wiele wolnych rodników którymi glutation musi się zająć - zużywa się go wtedy więcej niż się produkuje)
- ciągłe narażenie na działanie substancji toksycznych (glutation zajmuje się ich usuwaniem i brakuje go na walkę z wolnymi rodnikami)
Podniesienie poziomu glutationu nie jest trudne, na rynku dostępne są suplementy oprócz tego pewne jego ilości znajdują się prawie we wszystkich warzywach i owocach (najwięcej w awokado,arbuzie, szparagach,ziemniakach,truskawkach, grejpfrutach). W trakcie gotowania spore ilości glutationu są niszczone, dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo albo lekko obgotowane. Zaleca się spożywanie 100mg glutationu na dzień.(Przyjmowanie nawet kilku gramów na dzień nie skutkuje szkód)
Powody Gamma-GT:
Skutki enzymem istotnym dla przemiany białkowej, słuzy do wykrywania chorób wątroby i dróg żółciowych. Wysoki poziom może świadczyć o zastoju żółci. Powody podwyższonego enzymu Gamma-GT: - zapalenie wątroby glutation.
Powody Glukozynolaty:
Skutki siarkowe występujące w tych warzywach jak brokuły czy brukselka. Badania wskazują iż związki te są bardzo pomocne w zapobieganiu nowotworom na przykład przewodu pokarmowego. To jeden z wielu powodów glutation.
Powody Gastrostomia:
Skutki jest rurka wykorzystywana do podawania substancji odżywczych bezpośrednio do żołądka nie licząc przełyk. Sposób taka użytkowana jest wtedy, kiedy niemożliwe jest użycie zgłębnika albo żywienie glutation.
Powody Guz Pierwotny:
Skutki jest pierwsze ognisko nowotworu, z którego komórki rakowe rozprzestrzeniają się na sąsiadujące organy albo naczyniami krwionośnymi i naczyniami chłonnymi roznoszone są w dalsze części organizmu glutation.

Czym jest Glutation znaczenie w Słownik medyczny G .

  • Dodano:
  • Autor: