Definicja z ang. Glutation, z niem. Glutathion.
Co to jest Glutation:
Glutation - to jest bardzo mocny związek chemiczny, w sporych ilościach wytwarzany poprzez nasz organizm, jest on przeciwutleniaczem, złożona jest z trzech aminokwasów (cysteiny, glicyny, kwasu glutaminowego).
Jego zadaniem jest:
- wychwytywanie i unieszkodliwianie wolnych rodników
- usunięcie z organizmu toksycznych związków chemicznych pochodzących z zanieczyszczeń powietrza
- zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy
- zapobiega stworzeniu zaćmy i innych chorób powodujących niedowidzenie
- wzmacnia układ immunologiczny
Aby glutation powstał poza podanymi wyżej aminokwasami potrzebny jest jeszcze pierwiastek śladowy selenu, gdy jest go za niewiele nie wytwarzamy wystarczających ilości glutationu.
Innymi powodami niedoboru glutationu są:
- starzenie się
- ciążka dolegliwość, przeziębienie, zranienie (w tym czasie powstaje wiele wolnych rodników którymi glutation musi się zająć - zużywa się go wtedy więcej niż się produkuje)
- ciągłe narażenie na działanie substancji toksycznych (glutation zajmuje się ich usuwaniem i brakuje go na walkę z wolnymi rodnikami)
Podniesienie poziomu glutationu nie jest trudne, na rynku dostępne są suplementy oprócz tego pewne jego ilości znajdują się prawie we wszystkich warzywach i owocach (najwięcej w awokado,arbuzie, szparagach,ziemniakach,truskawkach, grejpfrutach). W trakcie gotowania spore ilości glutationu są niszczone, dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo albo lekko obgotowane. Zaleca się spożywanie 100mg glutationu na dzień.(Przyjmowanie nawet kilku gramów na dzień nie skutkuje szkód)
Jego zadaniem jest:
- wychwytywanie i unieszkodliwianie wolnych rodników
- usunięcie z organizmu toksycznych związków chemicznych pochodzących z zanieczyszczeń powietrza
- zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy
- zapobiega stworzeniu zaćmy i innych chorób powodujących niedowidzenie
- wzmacnia układ immunologiczny
Aby glutation powstał poza podanymi wyżej aminokwasami potrzebny jest jeszcze pierwiastek śladowy selenu, gdy jest go za niewiele nie wytwarzamy wystarczających ilości glutationu.
Innymi powodami niedoboru glutationu są:
- starzenie się
- ciążka dolegliwość, przeziębienie, zranienie (w tym czasie powstaje wiele wolnych rodników którymi glutation musi się zająć - zużywa się go wtedy więcej niż się produkuje)
- ciągłe narażenie na działanie substancji toksycznych (glutation zajmuje się ich usuwaniem i brakuje go na walkę z wolnymi rodnikami)
Podniesienie poziomu glutationu nie jest trudne, na rynku dostępne są suplementy oprócz tego pewne jego ilości znajdują się prawie we wszystkich warzywach i owocach (najwięcej w awokado,arbuzie, szparagach,ziemniakach,truskawkach, grejpfrutach). W trakcie gotowania spore ilości glutationu są niszczone, dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo albo lekko obgotowane. Zaleca się spożywanie 100mg glutationu na dzień.(Przyjmowanie nawet kilku gramów na dzień nie skutkuje szkód)
- Powody Guzki Schmorla:
- Skutki przepuklina śródkostna, przepuklina dysku jednak nie wydostaje się poza obręb kręgu tylko wgłąb trzonu kręgu jednocześnie niszcząc płytkę graniczną. Guzki Schmorla są typowe dla przeciążenia w młodym glutation co znaczy.
- Powody Guz Pierwotny:
- Skutki jest pierwsze ognisko nowotworu, z którego komórki rakowe rozprzestrzeniają się na sąsiadujące organy albo naczyniami krwionośnymi i naczyniami chłonnymi roznoszone są w dalsze części organizmu glutation krzyżówka.
- Powody Gronkowcowe Zatrucie Pokarmowe:
- Skutki zatrucie pokarmowe występuje w konsekwencji zjedzenia ciast, kremów a w szczególności lodów do których otrzymały się bakterie gronkowca. Osoby produkujące tego typu żywność muszą szczególnie dbać o glutation co to jest.
- Powody Gerontofilia:
- Skutki Gerontofilia - to seksualne upodobanie do osób starszych, wykazujących już oznaki starzenia glutation słownik.
Czym jest Glutation znaczenie w Słownik medyczny G .