SKUTKI TŁUSZCZE PRZYCZYNY.
Definicja Tłuszcze co oznacza. Czym jest cieszy się niedobrą sławą i zwykle w trosce o nasze.

Czy przydatne?

Definicja Tłuszcze

Definicja z ang. Fats, z niem. Fette.

Co to jest Tłuszcze: Tłuszcz ogólnie cieszy się niedobrą sławą i zwykle w trosce o nasze zdrowie chcemy ograniczyć jego ilości do minimum.
Trzeba jednak pamiętać, iż najłatwiej rzecz ujmując tłuszcze są dobre i złe.
Pewna liczba tłuszczu w organizmie jest nam bardzo potrzebna - jak źródło energii, jedyny sposób na wchłonięcie i zastosowanie witamin A, D, E, K, produkuje błony komórkowe, hormony, enzymy, przekaźniki nerwowe i chemiczne, chroni i ogrzewa narządy wewnętrzne.
Dobre tłuszcze:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - pomagają obniżyć stężenie cholesterolu - to są oleje rzepakowe, arachidowe, oliwa.
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - zapobiegają chorobom serca - to są oleje kukurydziane, z szafranu łąkowego, ze słonecznika, z ryb (tran).
Złe tłuszcze:
- kwasy tłuszczowe nasycone - skutkuje przyrost stężenia cholesterolu - występują w maśle, słoninie, mięsie, produktach z pełnego mleka, oleje kokosowe, masło kakaowe.
- kwasy tłuszczowe trans - wywołują wysokie stężenie cholesterolu i zatykają naczynia w miażdżycy - występują na przykład w margarynie, chipsach, kruchych ciastkach.
W naszym organizmie znajduje się 20 różnych kwasów tłuszczowych - wszystkie one powstają z dwóch niezbędnych (egzogennych), których nie możemy sami wyprodukować i musimy je dostać wspólnie z pożywieniem.
Nazywają się one:
- kwas linolowy (występuje w roślinach i rybach, oleju kukurydzianym i słonecznikowym) zwany także kwasem omega -6
- kwas linolenowy ( występuje w nasionach, rybach i owocach morza, olejach rzepakowych, z orzechów włoskich i sojowych, pewna jego część może być wyprodukowana z kwasu linolowego) zwany również kwasem omega-3.
Istotne jest aby zachować równowagę w spożywaniu kwasu omega -6 i omega-3.
Podaje się iż kwas omega -3 jest dla nas bardzo zdrowy, w szczególności dla naszego serca i krwi, jego kluczowym źródłem są ryby - uwaga należy je gotować albo piec, nie smażyć! wysoka temp. potrzebna do tego procesu rozkłada ten kwas.
Na olej z ryb powinny uważać osoby chore na cukrzyce i przyjmujące środki rozrzedzające krew.
Badania wskazują również na korzystne działanie suplementów oleju z ryb:
-przy chorobie Crohna (przewlekły stan zapalenia jelita grubego)
-w zapobieganiu i spowalnianiu rozwoju nowotworów
-przy reumatoidalnym zapaleniu stawów
Powody Transaminazy:
Skutki Transaminazy - to są enzymy, które produkowane są poprzez mięśnie i serce. Ich aktywność wzrasta w razie zawału serca, niedokrwienia serca i schorzeniach wątroby i chorobach mięśniowych tłuszcze.
Powody Talidomid:
Skutki Talidomid - to lek na uspokojenie, który był użytkowany w latach sześćdziesiątych w celu zapobiegania wymiotom w wczesnej ciąży, niestety powodował wady kończyn płodu tłuszcze.
Powody Trwała Odpowiedź Wirusologiczna:
Skutki wirusologiczna - to czas minimum 6 miesięcy po zakończonym leczeniu, kiedy wyklucza się brak obecności wirusów we krwi. Rzadko w trakcie tego moment następuje nawrót dolegliwości, dlatego nawet tłuszcze.
Powody Triglicerydy:
Skutki większości przyjmowane są z pokarmem, są źródłem energii i budulcem komórek. Wysoki poziom triglicerydów w organizmie wywołany jest spożywaniem ustalonych pokarmów, rzadziej jest wadą wrodzoną tłuszcze.

Czym jest Tłuszcze znaczenie w Słownik medyczny T .

  • Dodano:
  • Autor: